Nieuws van de Schaak Vereniging Kerkrade

Nieuws van de Schaak Vereniging Kerkrade

Een slecht begin ?

Externe CompetitiePosted by Glenn Freer Thu, November 09, 2017 21:43:04
Zondag 5 november j.l. speelden we in de eerste ronde van de Li.s.b. klasse 1b thuis tegen Maastricht 2.
Hoewel wij zonder Walter Kunstek moesten aantreden, leken we op voorhand niet kansloos tegen dit team, dat t.o.v. vorig jaar wel behoorlijk veranderd was.
We verloren duidelijk. Op gegeven moment zag het zelfs uit naar 1-5, maar dat werd het niet doordat Jo Engels ondanks negatieve nonverbale signalen bleef volhouden en daarvoor 'beloond' werd met zelfs winst.
In de tussentijd hadden Ed Golob en Arno Ypelaar na verliespartijen van Richard Orbons (verrassend snel) en Michaël Zimmermann alles op winst gezet om nog een gelijkspel voor de club te redden. Bij Ed had er beslist meer in gezeten dan er uit kwam, bij Arno is dat maar de vraag.

Rest de vraag wat het vraagteken in de titel doet.
Het geeft aan dat het niet leuk is om te verliezen maar met het perspectief dat we toch niet willen / kunnen promoveren, helpt het misschien om de spanning uit dit seizoen te halen.
Dat mag wel na de vervelende afloop van het vorige.
Om weer perspectief terug te krijgen kunnen we een balletje opgooien of er in de promotieklasse en nieuw te vormen lagere knsbklasse niet ook met 6tallen gespeeld kan worden...

KWJ, hoop ik,

Glenn

 • Comments(0)//nieuws.svkerkrade.nl/#post190

Dinsdag 17-10-17

NieuwsPosted by Glenn Freer Wed, October 18, 2017 21:06:41
Gepland stond interne k.o.-ronde 2 en daar werden de voorbereidingen dan ook voor getroffen.
Jan IJpelaar vertelde ons eerst een aantal droevig stemmende voorvallen/ontwikkelingen m.b.t. clubgenoten.
Toon heeft een Tia gehad en neemt even tijd om te kijken of dat inderdaad zonder grote gevolgen blijft.
Jaap blijkt een beroerte te hebben gehad met natuurlijk een nog langer hersteltraject voor de boeg. We waren al ongerust vanwege zijn ontbreken.
Tenslotte zeer droevig stemmend bericht van Wim. Zijn echtgenote blijkt zeer ernstig ziek. Hoewel we geen bijzonderheden verder weten kregen we wel mee dat het een levensbedreigende ziekte is.

Voor mij speelde dat alles in zoverre mee dat ik op de automatische piloot door gegaan ben met bijloten van 2 aanwezigen en vervolgens regelen van de paring voor ronde 2 hoewel ik die misschien net zo goed / beter had kunnen doorschuiven naar volgende week.
De met kennisgeving afwezige Michaël (ziek) en Arno (werk en herstel computer) werden aan elkaar gekoppeld evenals de wel aanwezige maar liever niet spelende Jan IJ. en de om onbekende reden afwezige Richard.

De overige aanwezigen speelden dus wel hun partij in ronde 2 k.o.
of een partij voor de interne comp.
3 van de 4 partijen waren binnen het uur beslist.
Nu is dat bij partijen waar Thijs en Randy bij betrokken zijn niet echt bijzonder, maar voor Jo P. wel en die liet zich verrassen door Thijs!
Zo'n verrassing lukte Rany niet tegen Fritz, maar Jo E. en Ed waren nog eerder klaar...
Alleen Jan B. en ondergetekende waren redelijk lang aan het bord gekluisterd.
Na het opruimen heb ik nog met Randy alleen een biertje genomen.
Dat alles relatief is bewees hij zonder daar erg in te hebben met het nieuws dat hij donderdag de begrafenis van zijn oud-overbuurman ging bijwonen...

 • Comments(1)//nieuws.svkerkrade.nl/#post183

Start nieuw seizoen 17/18

Interne Rapid CompetitiePosted by Glenn Freer Mon, September 11, 2017 20:35:04

Dinsdag 29-08-2017

Na afloop van de korte maar geanimeerde vergadering bleven 6 van de 10 aanwezigen nog even schaken om het nieuwe seizoen te openen.

Dat deden we middels rapidpartijen van 15 min. p.p. en we beperkten ons tot 3 ronden.

R.1:

Ed Golob - Jan Bindels 0-1

Toon Kayser - Walter Kunstek 0-1

Glenn Freer - Richard Orbons 1-0

R.2:

Jan - Glenn 0-1

Walter - Ed 1-0

Richard - Toon 1-0

R.3:

Walter - Glenn 1/2-1/2

Toon - Ed 0-1

Jan - Richard 1/2-1/2 • Comments(0)//nieuws.svkerkrade.nl/#post174

Finale!

Externe Ko-BekerPosted by Glenn Freer Fri, June 16, 2017 21:13:25
En weer lukte het ons om de finale te halen van de k.o.-beker, 2e klasse, van de Lisb.
Tegen Voerendaal 3 in hun onvolprezen clublokaal Keulen in Klimmen, terwijl de finale 1e klasse tussen Voerendaal 1 en DJC 1 daar ook plaatsvond.
Meteen beetje bluf en geluk zette Walter Kunstek op bord 2 een mataanval op die zijn tegenstander afkocht met het offer van dame en pion tegen een loper en een paard. In eerste instantie leek hij nog aardige compensatie te krijgen met zijn lichte stukken maar dat verdampte al snel.
Nog voor 22.00 had Michael Zimmermann op bord 3 zijn tegenstander ook verslagen en was de wedstrijd in feite beslist.
Desondanks nam Jo Engels' tegenstander geen genoegen met remise totdat de situatie op het bord geen andere mogelijkheid meer bood.
Meteen daarna accepteerde Bert Smeets mijn remiseaanbod.
We hebben de overwinning bescheiden gevierd.

 • Comments(1)//nieuws.svkerkrade.nl/#post173

Het slot

Externe CompetitiePosted by Glenn Freer Mon, May 08, 2017 22:14:48
Het slotaccoord van dit heel bijzondere seizoen was de match tegen Schaesberg 2 in de gezamenlijke slotronde in Helden.
Bij het ingaan van deze ronde stonden we in wedstrijdpunten gelijk met Gess 1 en Maastricht 2. Gess had dankzij de reglementaire 6-0 tegen Schaesberg 3 twee bordpunten meer, maar moest tegen Maastricht 2 spelen.
Door het niet komen opdagen van Schaesberg 3 tegen Gess (nadat ze de ronde daarvoor ons op 3-3 hadden gehouden waardoor onze voorsprong van 1 wedstrijdpunt verloren ging) was er veel onrust bij de meeste betrokkenen.
Maastricht leek t.o.v. de match tegen ons wat verzwakt aan te treden en stond al snel achter.
Schaesberg 2 begon tegen ons, net als in de wedstrijd tegen Gess, met een speler minder. De reglementaire winst incasseerde Jo Steinschuld die ons al voor de 4e keer dit seizoen uit de brand hielp. Michael was op vakantie en Ed was ook niet beschikbaar.
Jo Engels en Richard Orbons boekten als eerste winst, waarna er gezien de stand op de overige borden een verrassend grote overwinning in leek te zitten. Walter Kunstek en Glenn Freer wisten inderdaad het volle punt te incasseren waarna een sensatie erg dichtbij kwam.
Gezien onze eerdere ambitie (wel kampioen worden, niet promoveren!)
was het natuurlijk supermooi geweest als onze man van 100% tot dan toe Arno Ypelaar er ook in geslaagd was om zijn partij te winnen.
Dat lukte niet en zelfs een remise werd het niet...
Dat gaf Marcel van Haren de ruimte om zich tevreden te stellen met remise waardoor Gess met 3,5-2,5 won en zij ons een half bordpunt voor bleven.

Een heel apart seizoen wat al in de eerste ronde bleek door het afhaken van Ralph Engelen.
Vervolgens ontviel ons Leo Dormans die in ronde 1 nog fraai gewonnen had en daarmee in de eindranglijst van de lisb, netstand2, in onze klasse de hoogste tpr haalde...
In iedere ronde daarna was het heel moeilijk om het kleine team van 6 spelers bij elkaar te krijgen.
Alleen Walter was bij alle 7 matches present. Hij scoorde 5-1-1 en was daarmee ook qua tpr onze topscorer.
Glenn was 6 x erbij en scoorde met 3-2-1 niet naar verwachting.
Michael Zimmermann en Richard stonden niet bij de basiszes maar speelden wel 5 x mee.
Michael scoorde 2-3-0 en Richard 3-2-0!!
4x van de partij waren Arno (3-0-1), Jo Engels (2-1-1) en Jo Steinschuld (1R.-3-0).
Ed Golob speelde 3x mee (1-2-0) en naast Leo en Ralph (niet) waren Jo Paffen (0) en Lukas Johann (1) 1x erbij.
Uiteindelijk hadden we dus 12 man nodig om een team van 6 spelers 7 rondes lang op te brengen. Iedereen hartstikke bedankt!!!

 • Comments(0)//nieuws.svkerkrade.nl/#post171

Ronde 1

Interne CompetitiePosted by Glenn Freer Tue, September 15, 2015 18:05:05

Gezien de zware last van organisator van het Eurodetoernooi en intern competitieleider en secretaris en p.r.man zal ik Arno effe te hulp schieten met een kort verslag van de eerste ronde van de interne competitie.

Daarvoor waren 12 spelers aanwezig en dat is des te verheugender omdat een behoorlijk aantal mensen er nog niet bij waren. Van de zeer trouwe deelnemers betreft dat Jan IJpelaar, Richard Orbons, Jaap EilersTon Koster en Fritz Hoehensteiger, van de weer terugverwachte Ralph Engelen en Wim Badenhop.

Nieuwe deelnemers waren er dus ook en wel Jo Engels en Michael Zimmermann die beiden natuurlijk wel al geruime tijd actief zijn in en voor de club en verder Jan Bindels en Jo Sentjens.

Eerstgenoemde heren speelden tegen elkaar en tekenden na lange strijd de vrede en dat deden 6 anderen ook: Toon Kayser met Jo Paffen, Arno met Ed, en Leo en ikzelf.

De andere 'nieuwkomers' waren betrokken bij de 2 partijen die niet in remise eindigden. Jan versloeg Hugo Scheepers en Jo S. verloor van Rany Poettgens!

Een mooi begin, ein schoener Auftakt!

Hopelijk zien we nog een aantal nieuwe of weer actief deelnemende bekende deelnemers in de loop van het seizoen zodat we aan het eind van het seizoen weer meer dan 20 deelnemers aan onze interne competitie hebben! • Comments(0)//nieuws.svkerkrade.nl/#post91

Het nieuwe seizoen is gestart.

NieuwsPosted by Glenn Freer Wed, September 09, 2015 20:39:26
Met een supersnelle vergadering die goed bezocht werd is dinsdag 01-09 j.l. het seizoen 2015/16 geopend.
Aansluitend is de eerste ronde van de interne Rapidcomp. gespeeld.
Ik vond het fijn zoveel bekende en een enkel nieuw gezicht te zien en ook om alvast een beetje op te warmen voor het Eurode Open op 12-09 a.s.
In dat opzicht was het ook nog erg verhelderend wat Jo Engels tegen Michael Schumacher overkwam: de tijd overschrijden in een stelling waarin je tegenstander je theoretisch kan mat zetten met alleen koning en loper (had ook paard kunnen zijn) alleen maar omdat je ook nog een randpion over hebt... EIGENLIJK EEN SCHANDE VOOR DE SCHAAKSPORT !!
Dit is iets wat op hoog niveau veranderd moet worden!!

 • Comments(0)//nieuws.svkerkrade.nl/#post89

Amsterdam Chess

NieuwsPosted by Glenn Freer Sat, July 18, 2015 11:59:03
Door zijn winst in de 7e ronde voegde Siem zich bij het selecte gezelschap dat 4 op een rij scoorde!
Volgens zijn tegenstander had Siem zich uitstekend voorbereid en werd hij van het bord gemept...
Overigens is mijn broer Rob natuurlijk ook een ex-ksvlid!

 • Comments(1)//nieuws.svkerkrade.nl/#post86

Amsterdam Chess

NieuwsPosted by Glenn Freer Fri, July 17, 2015 00:22:29
Waar het mij na een voorspoedig begin m.n. vandaag slecht af ging, gaat het in dezelfde groep Siem van Dael net na een stroeve start heel goed.
Ook hij staat nu na 2/3 van het toernooi op +1!!
In de Agroep speelt Luc Zimmerman mee. M.n. voor hem kwamen Eric-Jan Morren en Bart v.d. Zwet gisteren even langs!
Ook in de Agroep dit jaar Angelo Spiler, winnaar van de Bgroep vorig jaar en ooit even lid van Ksv!

Klik hier voor de link naar het Amsterdan Chess Toernooi. • Comments(0)//nieuws.svkerkrade.nl/#post84

live

NieuwsPosted by Glenn Freer Wed, July 15, 2015 13:38:55
blijkt dat ik vandaag live te volgen ben...

 • Comments(0)//nieuws.svkerkrade.nl/#post83

Amsterdam Chess

NieuwsPosted by Glenn Freer Wed, July 15, 2015 11:53:45
Glenn op herhaling in Amsterdam

Vorig jaar was het Science Park Amsterdam het eerste 9 rondige toernooi waaraan ik deelnam.
Daarna heb ik dat in Vlissingen en Wijk aan Zee ook nog gedaan.
Ondanks aarzelingen ben ik dit jaar toch maar weer mee gaan doen.
In de b-groep omdat op het moment van inschrijving de a-groep nog voller bezet was.
Op de site kun je zien dat ik aan het begin de vijfde hoogste rating in de groep had.
Mijn eerste partij, met wit, won ik met 'hangen en wurgen', omdat mijn tegenstander aan het eind een kwaliteit gaf voor een vrijpion die ik makkelijk kon stoppen.
Mijn tweede, met zwart, verloor ik nadat ik me min of meer in slaap had laten sussen door de heel voorzichtige opbouw van mijn tegenstander.
Mijn derde weer met wit won ik via een mataanval van een nog relatief jonge opponent.
Mijn vierde weer met zwart won ik na door het oogje van de naald gekropen te zijn. Mijn tegenstander lanceerde een gevaarlijke koningsaanval waar ik me met een tijdsachterstand tegen moest verdedigen. Hier hielp de ervaring van de eerdere toernooien want ik benutte mijn tijd tot het extreme. Na zet 38 gaf mijn klok nog 2 sec. aan, maar daar kwamen dus meteen 30 sec. bij. Na het optrekken van de kruitdampen bleek hij twee pionnen geïnvesteerd te hebben en gaf al snel op.
wordt vervolgd...

 • Comments(1)//nieuws.svkerkrade.nl/#post82

Open L.K. snelschaken voor 4tallen!

NieuwsPosted by Glenn Freer Fri, March 06, 2015 23:28:43

Nog even terugkomen op het Open Limburgs Kampioenschap Snelschaken, dat de Heerlensche Schaakvereeniging 22-02 j.l. organiseerde in het Sjtaater Hoes!
Richard Orbons, Michael Zimmermann, Walter Kunstek en ik hebben namens de Kerkraadse s.v. mee gedaan met 13 andere teams.
Ieder team speelde uiteindelijk tegen elk ander team dus 26 wedstrijdpunten en 52 bordpunten was het maximaal haalbare.
Daar zijn we natuurlijk makkelijk van af gebleven!
Op de site van de Heerlense s.v. kan men de preciese uitslagen vinden per team per ronde.
Wij zijn uiteindelijk als 7e geëindigd en scoorden tegen de top 4 vrijwel niets en tegen de twee laagste het maximale. Leuk was daarbij dat het jeugdteam dat Voerendaal in bracht als 4e bordspeler Ties Dumont had die bij ons een tijdje les heeft gehad en stap 1 en 2 heeft gehaald.
De individuele scores weet ik niet meer, maar Walter op bord 2 was beslist onze topscoorder!

Van Voerendaal kwam op de valreep de vraag of wij niet ook een team van of in ieder geval met een of 2 jeugdspelers konden inzetten.
Misschien iets voor volgend jaar!!

Van onze clubgenoten hebben we Frits Hoehensteiger nog als supporter gezien! Met een 2e team wordt dat volgend jaar beslist nog gezelliger!

hier de link naar de Heerlensche Schaak Vereeniging • Comments(1)//nieuws.svkerkrade.nl/#post52

Open L.K. snelschaken voor 4tallen!

NieuwsPosted by Glenn Freer Mon, February 02, 2015 16:14:30
Op zondag 22 februari organiseert de Heerlense s.v. in het Sjtaater Hoes het Open Limburgs Kampioenschap snelschaken voor 4tallen.
Vorig jaar was dat nog in de Caumerbron in Heerlen, nu dus nog dichter bij!

Wij hebben vorig jaar meegespeeld met als ik het me goed herinner Michael Zimmermann, Peter Salden, Sjef Schrijvers en ik. Wij hebben ons goed geamuseerd en zijn zelfs als 2e geëindigd in de bgroep!

Wie zin heeft om mee te doen kan dit z.s.m. laten weten aan Arno, Walter of mij. Tot nu toe is nog totaal niets beslist, de enige van wie ik weet dat hij zin heeft om mee te doen ben ik zelf....;-)

 • Comments(0)//nieuws.svkerkrade.nl/#post46

Venlo 2 ook te sterk

Externe CompetitiePosted by Glenn Freer Mon, February 02, 2015 15:41:39
Zoals te verwachten bleek Venlo 2 ook te sterk voor ons.

Zelfs met de normale 8 spelers zou dat waarschijnlijk de kop boven dit verslag zijn geweest, maar door allerlei omstandigheden lukte het ons deze keer slechts met 6 spelers, en dus een 0-2 achterstand, aan te treden.

Aan de locatie, het Catharina Hoes, Lambertistr. 12, lag het zeker niet en ook niet aan het feit dat we de wat minder gelukkig ingerichte speelruimte deelden met de Heerlens s.v..

Onze tegenstanders bleken gewoon een maat te groot te zijn voor ons.
Pas toen de stand naar 0-5 getild werd slaagden we erin de eer te redden middels 2 remises (Michael en Walter) en zelfs een winst (Glenn).

Ook nu weer waren er beslist wel tegenkansen maar we zullen hopen blijven dat we ons best bewaard hebben voor het lest!


Uitslagen en standen vind je hier
 • Comments(0)//nieuws.svkerkrade.nl/#post45

Glenn in Wijk aan Zee slot

NieuwsPosted by Glenn Freer Sun, January 25, 2015 21:23:16
Vandaag heb ik het toernooi afgesloten met een nederlaag, mijn 2e in de laatste 3 rondes. Min of meer mijn eigen schuld omdat ik per se risico wou nemen om ook te winnen zoals de beide spelers lukte die met me de 2e plaats deelden. Zij versloegen de koplopers en dus ....
Maar ik gaf materiaal en opende de stelling in mijn eigen nadeel.
Dankzij het goede begin eindig ik toch met een klein plusje.
Al met al ben ik niet echt ontevreden. Heb het laten liggen m.n. in ronde 5, maar ik heb wel plezier beleefd aan het groepje van de schaakvereniging waar mijn broer Rob lid van is: de Waagtoren!
Op hun site zijn de verrichtingen van de leden te volgen en is er op schaakgebied behoorlijk wat te leren.

 • Comments(1)//nieuws.svkerkrade.nl/#post41

Glenn in Wijk aan Zee Deel II

NieuwsPosted by Glenn Freer Wed, January 21, 2015 12:04:21
Zoals beloofd alvast een stukje vervolg:
Het goede voorbeeld van Siem en een behoorlijk aantal anderen volgen lukte me de eerste 3 rondes dus wel maar dat was het dan ook.
In ronde 4 moest ik wat gas terugnemen met een remise en in ronde 5 idem.
Tot nu toe zit het me al met al behoorlijk mee...

 • Comments(0)//nieuws.svkerkrade.nl/#post39

Glenn in Wijk aan Zee

NieuwsPosted by Glenn Freer Sun, January 18, 2015 23:11:25
In het voetspoor van Richard ben ik j.l. vrijdag 16-01 begonnen aan een tienkamp bij het Tata Steel Chesstournament en met mij honderden anderen. Onder hen een redelijk aantal limburgse spelers, waarvan Siem van Dael voor mij de verrassendste is. Hij is ingedeeld in een van 5 groepen en heeft zijn eerste 3 partijen gewonnen.
Ik ben ingedeeld in groep 3 f en probeer tot nu toe met succes Siems goede voorbeeld te volgen.
wordt ( hopelijk onverminderd positief ) vervolgd...

Hier de link naar de groepen • Comments(1)//nieuws.svkerkrade.nl/#post38

Richard in Wijk aan Zee Deel 2

NieuwsPosted by Glenn Freer Wed, January 14, 2015 21:52:11
Vandaag wo. 14-01 heeft Richard de 4kamp afgesloten met hetzelfde resultaat als waar hij mee begon. Jammergenoeg ging zijn partij in de 2e ronde voor hem verloren zodat hij op 1 uit 3 uitkomt.
Gezien het niveau van zijn tegenstanders lijkt mij dit heel behoorlijk.
Enige twijfel bij wat doorgegeven is heb ik wel omdat Richard zo te zien alle rondes met zwart moest spelen...
Ik ben zeer benieuwd hoe Richard er zelf over denkt! • Comments(0)//nieuws.svkerkrade.nl/#post35

Richard in Wijk aan Zee

NieuwsPosted by Glenn Freer Mon, January 12, 2015 19:54:09
Onze clubgenoot Richard Orbons neemt deel aan de dagvierkamp van het Tata Steel Schaak Toernooi.
Hij is ingedeeld in groep 4a met tegenstanders die qua rating veel hoger staan dan hij. [Vorig jaar beslist zijn groep gewonnen!]
Vandaag was zijn eerste match en hij heeft die met een remise afgesloten tegen een tegenstander met bijna 200 elopunten meer!
Natuurlijk zijn Richards verrichtingen niet de enige die de moeite van het volgen waard zijn.
Zo verloor vandaag Magnus Carlsen met zwart van Radoslaw Wojtaszek!
Kijk zelf maar hier !! • Comments(1)//nieuws.svkerkrade.nl/#post33

Eerste ronde

Externe Rapid BekerPosted by Glenn Freer Sat, January 10, 2015 12:00:52

Met wat hangen en wurgen is er gelukkig toch een 4-tal spelers donderdag 8 januari in Noorbeek mee gaan doen aan de eerste ronde van de Rapidbeker.

Richard en Jo gaven dinsdag al aan mee te willen doen, maar Walter heeft blijkbaar lang moeten wachten voordat hij van Peter de toezegging kreeg.

In de hoop dat een van hen zelf hier nog verslag doet van de ervaringen verwijs ik alle geïnteresseerden naar de mooie site van DJZ voor de gegevens.

Voor zover ik het zie hebben de gastheren en - vrouwe zich zo van deze taak gekweten dat ze bijna iedere tegenstander persoonlijk maar i.i.g. elk bezoekend team alle punten hebben gegeven.

Onze mannen hebben het bijna perfect fifty-fifty gedaan: ieder 1x winst, remise en verlies. Als team verloren ze 2x en dus eindigden ze als 3e met in totaal 8p.

"Niet slecht" zou deze pizzabakker willen zeggen. En dan nog een leuk gezelschap, ieder niet er niet bij is geweest heeft wat gemist... • Comments(0)//nieuws.svkerkrade.nl/#post31