Nieuws van de Schaak Vereniging Kerkrade

Nieuws van de Schaak Vereniging Kerkrade

Tata Steel Chess 2018

NieuwsPosted by Glenn Freer Sun, January 14, 2018 23:09:29
RICHARD ORBONS WINT !!!

Richard speelde in het weekendvierkamp groep 6A.
Hij werd met 2,5 uit 3 winnaar door o.a. in de laatste ronde het jeugdig Alkmaars talent Chaim Bookelman te verslaan.
Deze winst was noodzakelijk aangezien Chaim zijn beide voorgaande partijen gewonnen had!

PROFICIAT RICHARD !!

 • Comments(2)//nieuws.svkerkrade.nl/#post203

Open L.K. snelschaken

NieuwsPosted by Glenn Freer Mon, December 04, 2017 20:54:14
Waar zijn we aan begonnen?

Dat vroeg ik mijn tegenstander Rob Zink voor een van de laatste partijtjes in de voorronde en hij beaamde mijn verzuchting.
Toen dacht ik nog dat mijn zwakke spel in de eerste rondes niet zo heel erg was omdat er daarna nog meer voorrondes zouden komen.
FOUT gedacht! Dat was misschien wel vorig jaar in Horst zo maar nu in Stein echt niet...
En dus kwam ik in groep D terecht...minstens 1 groep onder mijn streefniveau. Gelukkig kreeg ik daar goed gezelschap van clubgenoot Jo Engels en de respectabele tegenstand van m.n. Vincent Seewalt en Jimmy Gebroers.
Na een wat zwakke start met gelijke spelen (1-1) tegen Jules Daemen en Willem Gommer begon het te lopen en wist ik mijn 7 volgende tegenstanders, waaronder ook Jo, met 2-0 te verslaan.
In de laatste ronde moest ik tegen Vincent en verloor ik beide partijen.
Tot mijn grote verbazing bleken zowel hij als Jimmy tegen anderen zoveel punten te hebben verloren dat ik nog duidelijk als 1e eindigde.
(Datzelfde resultaat boekte Rob in groep E!)
Restte een vreemde gewaarwording:
Natuurlijk was ik blij met de winst, maar dat plezier werd ondergraven door het besef dat ik door onder mijn niveau te presteren in deze groep terecht was gekomen, waar de meeste tegenstander meer dan 100 tot misschien wel 300 eloratingpunten minder achter hun naam hadden staan...
In de groep hoger speelde onze clubgenoot Richard Orbons!

Zie voor meer info de site van de organisatoren DJC: limburgsschaakcafe.nl

 • Comments(0)//nieuws.svkerkrade.nl/#post196

Dinsdag 17-10-17

NieuwsPosted by Glenn Freer Wed, October 18, 2017 21:06:41
Gepland stond interne k.o.-ronde 2 en daar werden de voorbereidingen dan ook voor getroffen.
Jan IJpelaar vertelde ons eerst een aantal droevig stemmende voorvallen/ontwikkelingen m.b.t. clubgenoten.
Toon heeft een Tia gehad en neemt even tijd om te kijken of dat inderdaad zonder grote gevolgen blijft.
Jaap blijkt een beroerte te hebben gehad met natuurlijk een nog langer hersteltraject voor de boeg. We waren al ongerust vanwege zijn ontbreken.
Tenslotte zeer droevig stemmend bericht van Wim. Zijn echtgenote blijkt zeer ernstig ziek. Hoewel we geen bijzonderheden verder weten kregen we wel mee dat het een levensbedreigende ziekte is.

Voor mij speelde dat alles in zoverre mee dat ik op de automatische piloot door gegaan ben met bijloten van 2 aanwezigen en vervolgens regelen van de paring voor ronde 2 hoewel ik die misschien net zo goed / beter had kunnen doorschuiven naar volgende week.
De met kennisgeving afwezige Michaël (ziek) en Arno (werk en herstel computer) werden aan elkaar gekoppeld evenals de wel aanwezige maar liever niet spelende Jan IJ. en de om onbekende reden afwezige Richard.

De overige aanwezigen speelden dus wel hun partij in ronde 2 k.o.
of een partij voor de interne comp.
3 van de 4 partijen waren binnen het uur beslist.
Nu is dat bij partijen waar Thijs en Randy bij betrokken zijn niet echt bijzonder, maar voor Jo P. wel en die liet zich verrassen door Thijs!
Zo'n verrassing lukte Rany niet tegen Fritz, maar Jo E. en Ed waren nog eerder klaar...
Alleen Jan B. en ondergetekende waren redelijk lang aan het bord gekluisterd.
Na het opruimen heb ik nog met Randy alleen een biertje genomen.
Dat alles relatief is bewees hij zonder daar erg in te hebben met het nieuws dat hij donderdag de begrafenis van zijn oud-overbuurman ging bijwonen...

 • Comments(1)//nieuws.svkerkrade.nl/#post183

Glenn Freer wint het dikste ei!

NieuwsPosted by Arno Ypelaar Tue, April 04, 2017 22:27:18

Het dikste ei (maar dan virtueel ;-)) op het Aiertietsj-konkoer was voor Glenn Freer. Hij won het snelschaaktoernooi ongeslagen met 9 punten uit 9 ronden. Op een gedeeld tweede plaats eindigde Jo Engels en (long time not seen) Ron Mols, beiden met 6,5 punt.

Er gaan geruchten dat, vanwege een gebrek aan eieren, met bitterballen werd getietsjt...
 • Comments(0)//nieuws.svkerkrade.nl/#post170

Caissa & 80-jarig jublileum

NieuwsPosted by Arno Ypelaar Tue, January 10, 2017 02:16:26

Het jaarlijkse Caissa Toernooi op 31 december j.l. werd ter gelegenheid van ons aanstaande 80-jarig jubileum, gehouden bij onze bevriende waard Jeu Wetzelaer, in café Hamers. Een steenworp vanaf de plek waar de vereniging op 16 januari 1937 is opgericht. Zo is te lezen in een ingezonden verzoek aan de bond tot oprichting. Maar het archief van de Lisb is momenteel niet bereikbaar, we zullen proberen te achterhalen waar dat precies was.

Er werden 13 ronden snelschaak gespeeld, met een heerlijk buffet tussendoor van Partyservice Op j’n Hei. Tijdens de culinaire verwennerij werden herinneringen opgehaald aan de hand van foto’s die nog steeds de muur in café Hamers sieren. Mooi om nog eens wat jaren terug in de tijd te gaan, en tevens even stil te staan bij de velen die ons inmiddels ontvallen zijn.
Naast 11 eigen leden vereerden ons ook nog 2 leden, die op woensdagmiddag schaken in de Hamboskliniek, met een bezoek: Kep Arkenbosch en Sybille Ritzerfeld, dochter van een van de oprichters van de KSV.

Het was een gezellige morgen/middag bij Jeu, die speciaal voor deze gelegenheid zijn zaak opende!
Hopelijk kunnen we de traditie hier ook voortzetten.

Oja, er waren ook nog drie winnaars van het geschaak, te weten Jo Engels, Michael Zimmermann en Walter Kunstek. Allen behaalden 9,5 punt uit 13. Maar na zo’n gezellige afsluiting van het jaar is natuurlijk iedereen winnaar!

Foto’s en video zijn gemaakt door Michael Zimmermann.

 • Comments(0)//nieuws.svkerkrade.nl/#post162

In Memoriam Leo Dormans

NieuwsPosted by Arno Ypelaar Mon, November 28, 2016 10:24:28

Onze schaakcollega Leo Dormans is plotseling overleden. Afgelopen dinsdag had ik 'm even aan de lijn om te vragen hoe het ermee is. Hij was niet erg spraakzaam (dat was hij doorgaans niet) maar zei wel dat hij ziek was. Mijn vraag of het ernstig was bleef onbeantwoord. De stilte die even viel gaf me een onbehaaglijk gevoel.

Drie dagen later, op vrijdag 25 november, is hij overleden.

Leo was een rustige man. Genoot van het schaakspel op zijn eigen ingetogen manier. Speelde degelijk, deed nooit onoverwogen zetten. Hij was er een tijdje tussenuit geweest, pakte het schaakspel echter twee jaar geleden weer op en werd lid van de KSV. Lang heeft hij echter niet meer mogen genieten. Leo overleed op 69-jarige leeftijd. Wij wensen zijn familie veel sterkte! Leo, het ga je goed!


Leo, rechts op de foto van 8 oktober jl. in de typische Leo Dormans houding... • Comments(2)//nieuws.svkerkrade.nl/#post155

Limburg Open 2

NieuwsPosted by Arno Ypelaar Thu, May 19, 2016 02:34:05

Helaas, tijdens de laatste 2 ronden moesten zowel Glenn als Richard hun koppositie inleveren. Tijdens vorig bericht vergat ik Jo Paffen te vermelden, hij deed mee in de veteranengroep. Uitslagen op de site van Limburg Open.

Gelukkig hebben we de foto's nog...
 • Comments(0)//nieuws.svkerkrade.nl/#post137

Limburg Open

NieuwsPosted by Arno Ypelaar Mon, May 16, 2016 02:28:22
Momenteel nemen er drie KsV'ers deel aan het Limburg Open in Maastricht. En niet onverdienstelijk, Glenn Freer gaat zelfs aan kop in de B-groep met 4 uit 5 (twee remises en drie overwinningen). In de c-groep gaat óók een van onze clubleden aan kop: Richard Orbons! Richard is ook ongeslagen en helemáál zonder puntverlies na 5 ronden! Ook In de c-groep speelt Jo Engels. Jo heeft op het moment van schrijven 3,5 uit 5, en kan dus ook nog in de prijzen vallen.
Vandaag (maandag 16/5) worden de laatste 2 ronden gespeeld. Het gaat spannend worden dus. Voor iedereen die hiervan nog wat wil proeven: er wordt gespeeld in de sporthal de Geusselt in Maastricht.
meer info op de site
onderstaande foto is van de organisatie.
 • Comments(0)//nieuws.svkerkrade.nl/#post136

Zoekplaatje

NieuwsPosted by Arno Ypelaar Thu, March 24, 2016 01:53:23
Er zijn in onderstaand plaatje 8 schaaktermen verborgen. Wie vind ze allemaal? • Comments(0)//nieuws.svkerkrade.nl/#post127

Aiertietsj Konkoer 2016

NieuwsPosted by Arno Ypelaar Thu, March 24, 2016 01:46:26

Het elk jaar weer gezellige Aiertietsj Konkoer is gewonnen door Glenn Freer, hij verloor van de 22 partijen er slechts één en speelde een keer remise. Tweede werd Jo Engels met 16,5 punt en op de 4e plaats eindigde Richard Orbons. Speciale vermelding voor Leo Dormans die én van de winnaar won én van de nummer laatst verloor smiley

Foto impressie door Jo Paffen...

 • Comments(0)//nieuws.svkerkrade.nl/#post126

Schaak zelf!

NieuwsPosted by Toon Kayser Wed, February 17, 2016 22:23:45
Het oplossen van puzzels en het naspelen van partijen is erg leuk en leerzaam.
Maar het zelf schaken is natuurlijk het leukst.
We kunnen dit doen op de schaakavond maar de rest van de week hebben we meestal geen tegenstander. Natuurlijk is er het internet met sites als chess.com en dergelijke. Daar speel je dan meestal korte rapid of blitz partijen.

Hier nu een mogelijkheid om te schaken tegen de computer. Je kunt zo lang nadenken als je wilt en de tegenstander wordt niet ongeduldig.
Je hebt zelfs een goede kans om te winnen: de computer is niet erg sterk.
Maar blunder niet, dat wordt wel meteen afgestraft.

Probeer het hier maar eens.
Veel plezier

 • Comments(4)//nieuws.svkerkrade.nl/#post120

Klonekonkoer

NieuwsPosted by Arno Ypelaar Sat, February 06, 2016 04:00:49
Hoewel niet verkleed was er toch een tiental schaker bereid om deel te nemen aan het KloneKonkoer op dinsdag 2 februari. Er werden 9 partijen van 10 minuten pppp gespeeld. Winnaar was na 9 ronden Jo Engels met 8 punten. Tweede werd Fritz Hoehensteiger met 7 punten en op de derde plek eindigde Jan Bindels met 6½ uit 9.

 • Comments(0)//nieuws.svkerkrade.nl/#post119

Meer van Alex Vinken

NieuwsPosted by Toon Kayser Sat, January 16, 2016 11:05:18
Op de website staat nu een partij van Alex Vinken. Ook nog een verliespartij.
Dat doet geen recht aan deze grote Kerkraadse schaker die 20x Limburgs kampioen werd.
Ik heb 30 partijen kunnen vinden die Alex Vinken gespeeld heeft in de periode van 1946 tot 1952.
Partijen die hij speelde tegen de top van Nederland.
Zoals zijn remise tegen Max Euwe en 3 partijen tegen de Nederlands kampioen Lodewijk Prins.

Ook heb ik 200 partijen van Paul Morphy op de site gezet.

De partijen van deze 2 schakers vind je hier

 • Comments(0)//nieuws.svkerkrade.nl/#post116

Kerst 2015

NieuwsPosted by Arno Ypelaar Wed, December 23, 2015 01:40:00


 • Comments(0)//nieuws.svkerkrade.nl/#post115

Nieuw: Mat in 2

NieuwsPosted by Toon Kayser Fri, December 04, 2015 10:37:44
De puzzels 'mat in 1' en '1001 matcombinaties' werden goed gebruikt. In totaal werd ongeveer 900x een puzzel opgelost. Je kunt dus zeggen dat het een sukses(je) is.
Nu heb ik een groot aantal (meer dan 3000) puzzels met 'mat in 2' op de site gezet.
Deze zijn een stuk moeilijker. Vaak is er een 'stille zet' nodig om de volgende zet mat te geven.
De puzzels zijn weer van Laszlo Polgar.

Je vindt de puzzels op www.svkerkrade.nl en klik daarna op 'partijen' en op 'puzzels'

Veel plezier!

 • Comments(0)//nieuws.svkerkrade.nl/#post111

Printentoernooi 2015

NieuwsPosted by Arno Ypelaar Wed, December 02, 2015 01:20:03

Het Printentoernooi 2015 is gewonnen door Wakter Kunstek en Jo Engels. Beiden eindigden gelijk op de eerste plaats met 7 punten uit 9. Wellicht een vertekend beeld want de eerste 4 ronden (van de 13) werden niet meegeteld vanwege een bleude stroomstoring. Omdat het een feest is van geven werd er ook heel wat weggegeven dit toernooi. Er werd meer met punten gestrooid dan met pepernoten. Maar dat mocht de pret niet drukken. Derde werd ondergetekende die in de eerste 4 ronde 3 partijen verloor dus kwam die stroomstoring wel heel gelegen smiley.

Als troostprijs ontving iedereen een grote speculaaspop en voor de laatblijvers bier en bamieballen. Heerlijk avondje dus...

Klik hier voor de uitslagen. • Comments(3)//nieuws.svkerkrade.nl/#post110

Afscheid Frank Clevers

NieuwsPosted by Arno Ypelaar Sun, November 01, 2015 11:29:56
Op 30 oktober vond er tergelegenheid van het afscheid van Lisb voorzitter Frank Clevers een simultaan plaats tussen genodigde vrijwilligers en GM Tea Lanchava. Frank werd in de bloemetjes gezet, mede door zijn opvolger Walter Kunstek. Frank kreeg een kado uitgereikt namens alle Limburgse schaakverenigingen.
Enige KSV'er die aan de simultaan deelnam was ondergetekende, die ondanks een verschil van ruim 600 elopunten een remise mocht aantekenen.


 • Comments(0)//nieuws.svkerkrade.nl/#post105

1938

NieuwsPosted by Arno Ypelaar Wed, October 14, 2015 12:37:24
Opmerkelijk: in 1938 waren er maar liefst vier schaakverenigingen actief in Kerkrade. meer dan in welke plaats ook in Limburg. Spekholzerheide kende de schaakclub "Daniël Noteboom", op Terwinselen "SV Wilhelmina", schaakclub "Chevremont" en de Kerkraadsche Schaak Vereeniging. In 1931 is er nog sprake van de SCK, Schaak Club Kerkrade (met het clublokaal op de Holzstraat 7) maar dit is waarschijnlijk de voorloper van onze huidige Kerkraadse Schaak Vereniging.
Ook Eygelshoven (toen nog niet behorende tot Kerkrade) kende een eigen schaakvereniging, de "Schaakvrienden".

Een en ander valt te lezen in het archief van de LiSB. • Comments(0)//nieuws.svkerkrade.nl/#post99

Schaakpuzzels

NieuwsPosted by Toon Kayser Mon, October 12, 2015 18:38:03
Schaken is 99% taktiek. Wie zei dat ook weer?
Of diegene gelijk heeft of niet, taktiek is erg belangrijk.
De 300 puzzels 'mat in1' zijn een leuke oefening in taktiek. Voor de gevorderde schaker heb ik nu ook een mogelijkheid om op de KSV site taktiek te oefenen.
Het zijn 1001 puzzels uit het boek '1001 brilliant ways to checkmate' van Fred Reinfeld. Het zijn puzzels uit 1955, maar dat maakt niks uit, denk ik.

Bij deze puzzels en ook bij 'mat in1' heb ik nog een hint toegevoegd. Onder het schaakbord kun je op een lampje klikken. De eerste klik geeft een tip in de vorm 'de juiste zet is een paardzet' oid. Welke zet precies wordt niet aangegeven. Klik je nog eens op het lampje, krijg je de juiste zet voor dat moment.
Dit kun je dan steeds herhalen. Klikken op het vraagteken geeft de hele kombinatie.
Is de oplossing gevonden, wordt automatisch de volgende puzzel geladen.

Je vindt de puzzels hier op de website, links klik je 'partijen', daarna 'puzzels' en daar kies je de puzzels die je wilt doen.

Een direkte link zie je hier

Veel plezier!

 • Comments(0)//nieuws.svkerkrade.nl/#post98

KSV-Kalender 2015-2016

NieuwsPosted by Arno Ypelaar Wed, September 16, 2015 15:11:31

Aan de schaakkalender 2015-2016 zijn de data toegevoegd van de Lisb wedstrijden.

Van de 7 wedstrijden zijn er 3 thuis. Op 15 november en 13 maart zal gespeeld worden in ons vertrouwde Sjtaater Hoes, op 10 januari wijken wij eenmalig uit naar het Catharina Hoes op de Holz.

bekijk hier de kalender

of download de PDF file hier (rechtermuisklik, opslaan)

 • Comments(0)//nieuws.svkerkrade.nl/#post93
Next »